Kebab, tureckie jedzenie które podbiło świat. Obecnie jest jednym z najbardziej popularnych street food, za smak którego warto nieco zgrzeszyć wobec wyśrubowanej diety. Istotnie danie do syci przeogromnie i nie jest raczej lubiane przez dietetyków, niemniej jedynie nadmiar dobroci może zaszkodzić amatorowi dobrego jedzenia ulicznego. Czy jednak duże miasta Polski mogą się poszczycić smakami godnymi stolic Europy? Jak brzmi, a może raczej smakuje slogan: kebab Warszawa?
Spis treści
Anatolia Polska, czyli kebab Warszawa
W stoicy jest doprawdy ogromna ilość knajpek sprzedających bułę na wszystkie sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie. Oryginalnie kebab powinien być robiony z baraniną i kozim serem, obecnie jednak istnie więcej jego odmian. Mięso może być kurczęce, a nawet wołowe. Zawijany w pitę albo podawany w bułce, kebab ma jednak serce gdzie indziej. Kwestią dobrego smaku jest bowiem sos. Dobrze przyrządzony może nawet zamaskować niedoskonałości mięsa. Tak więc, tylko szukać. Szukać i odkrywać kebab Warszawa.